Hjørring Kommune har netop lanceret en internettjeneste til lokale virksomheder, hvor de kan surfe blandt kommunes mange fleksjobbere. Dette er ikke kun til gavn for borgerne, der får et udstillingsvindue, hvor de kan gøre sig lækre overfor virksomhederne. Erhvervslivet har fået en intuitiv database, hvor de kan finde relevant og kompetent arbejdskraft. Herforuden slipper jobcenteret for en masse telefonsamtaler med virksomheder og borgere, og opnår dermed synlige besparelser. Det må hvad man kalder en Win-Win-Win situation.
Formålet med den nye database er at få flere borgere i arbejde. Borgere som ellers ville sidde derhjemme, da de ikke kan varetage en fuldtidsstilling – det kan enten være pga. sygdom eller ældre borgere, der stadigvæk ønsker at være erhvervsaktive, men ikke kan varetage 37,5 timer om ugen. Det er altså borgere, der af en eller anden personlige årsag ikke kan varetage et fuldtidsjob og derfor ellers ville være tvunget til et liv udenfor arbejdsmarkedet. Borgere der derfor måske må se sig nødsagigt til et liv uden daglig kontakt med andre mennesker, social samværd og selvtilfredsstillelse ved at gøre et godt stykke arbejde. Flekjobordningen gør at borgere, der ellers udelukkende er en økonomisk byrde for Hjørring Kommune og dermed ikke vil “bidrage med værdi” tilbage til samfundet, hermed får mulighed for det.
Den nordjyske kommune har dog valgt at bruge internettet til at facilitere kommunikation mellem virksomhed, kommune og borger. Hermed gør internettet det muligt at løfte en meget stor andel af den opgave det er, at skaffe fleksjobberne i job. Personlige møder, papirstunge brochurer og analoge telefonhenvendelser er erstattet af en strømlinet og effektiv digital proces. Kommunerne lægger profiler om borgerne i en database, som erhvervslivet herefter søger i. Når en virksomhed har fundet en egnet kandidat tager den kontakt til kommunen ved at udfylde en simpel kontaktformular. Kommunen modtager en e-mail, og kontakten er skabt. Kommunen vender altså den sædanvalige tankegang på hovedet – i stedet for udelukkende at pushe, så pull’er den også – altså det som man på handshøjskolemarketingmanagementjargon kalder for en Push-Pull strategi. Den skubber ikke borgerne ud i virksomhederne, den trækker på virksomhedernes efterspørgelse. Hermed sikrer man også at den enkelte virksomhed er reelt interesseret i den pågældende borger, og kommunen slipper for at rette forgæves henvendelse til virksomhed, som i bund og grund ikke har behov for den pågældende borger. Hermed er en selvbetjeningsløsning skabt, som ikke drejer sig om at anmelde flytning eller skrive sit barn op til vuggestue.
De midler der bliver frigjort, kan kommunen så bruge på at markedsføre databasen – her kommer push ind igen. Hermed kan kommunen målrette markedsføringen og skabe synergier på tværs af medier, der gør at flere virksomheder og borgere bliver opmærksomme på databasen. Onde tunger vil nok bemærke, at den økonomiske gevinst ryger i puljen igen. Databasen giver ikke nødvendigvis flere penge på bankbogen, da pengene går til markedsføring, men den giver i høj grad samfundsmæssig og servicemæssig værdi. Samtidigt giver afleder fleksjobdatabasen gevinster i form af færre borgere, der skal have kontanthjælp, færre borgere der belaster det kommunale system og færre borgere, der har ondt i sjælen over at gå ledige.
Så kære kommuner. Tænk kreativt, ud af boksen. Hvordan kan der skabes online tjenester, der er Win-Win-Win for både borgere, erhvervslivet og kommunen?